SRE wint aan populariteit onder industrieleiders

Joost Saanen

Cloud Tech Lead

Site Reliability Engineering is een ingenieursdiscipline die erop gericht is een organisatie duurzaam het juiste niveau van betrouwbaarheid te helpen bereiken².

Belangrijkste bevindingen

De SRE-praktijken resoneren diep met de kernwaarden van Kabisa en daarom hebben we sinds 2021 in SRE geïnvesteerd. In deze blog behandelen we enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek dat het DevOps Institute in 2022 heeft uitgevoerd¹.

Uit de bevindingen blijkt dat steeds meer bedrijven overgaan tot SRE. Naar verluidt is 62% van de respondenten in verschillende stadia van uitvoering met een zeer laag mislukkingspercentage. De no blame-filosofie en de toepassing van observabiliteitsinstrumenten zijn de meest populaire praktijken om in het hele bedrijf toe te passen, terwijl arbeidsvermindering zeer hoog scoort bij de toepassing in slechts enkele teams. Daarentegen moet de adoptiegraad van chaostechniek nog groeien. Wij denken dat dit komt omdat de weg van nul naar het Netflix-niveau van chaos-engineering een heleboel stappenwebevat en dus als te moeilijk kan worden beschouwd om mee te beginnen.

Top 3 redenen om SRE te implementeren

Volgens het rapport zijn de top 3 redenen om SRE te implementeren:

  1. Vermindering van dienststoringen en ongeplande uitvaltijd
  2. Het vermogen van de organisatie verbeteren om een concurrentievoordeel te bieden met verbeterde betrouwbare diensten en aanbiedingen.
  3. Verbetering van de tevredenheid van de bedrijfsteams door een vermindering van de frequentie en de ernst van incidenten.

Al deze redenen dragen bij tot het behoud van een hoge kwaliteit van de klantervaring en het innovatietempo, terwijl DevOps ons helpt bij het versnellen van de innovatiesnelheid terwijl we ons concentreren op de levenscyclus van het product. SRE brengt de focus terug naar het leveren van betrouwbare producten aan onze klanten.

Uitvoering van SRE

Simpel gezegd is er geen standaard manier om SRE te implementeren. Er zijn vele manieren om SRE te implementeren in teamopstellingen, waaronder ’embedded’, ‘consulting’ of ‘tools’ zoals genoemd in de huidige SRE-middelen³. De eerste plaatst een SRE engineer direct binnen ontwikkelingsteams zodat SRE expertise gericht kan worden op specifieke problemen of teams. Bij “consulting” daarentegen wordt het SRE-team beschouwd als een expertisecentrum waar de nadruk ligt op het onderwijzen van anderen. De ‘tools’ benadering laat SRE-engineers zich meer richten op ondersteuning en automatiseringscode.

Heb je hulp nodig?

Een van de belangrijkste uitdagingen die in het verslag worden genoemd, is het gebrek aan personeel met de nodige vaardigheden. Een ander punt van zorg is dat de waarde van SRE niet algemeen wordt begrepen.

Vraag je je jezelf af hoe jij je organisatie kunt versterken met het adopteren van SRE, of wat SRE kan toevoegen aan een team of bedrijf dat al DevOps draait? Laat het ons weten. We hebben een SRE-team klaarstaan voor je vragen en uitdagingen. Als je geïnteresseerd bent in het starten of versnellen van je SRE-reis, neem dan contact met ons op voor een ontdekkingssessie om te zien waar je team of bedrijf op dit moment staat.

1: https://www.devopsinstitute.com/blog-global-sre-pulse-insights/

2: https://sre.google/resources/practices-and-processes/anatomy-of-an-incident/

3: https://cloud.google.com/blog/products/devops-sre/how-sre-teams-are-organized-and-how-to-get-started

Wil je de legends ontmoeten?

Kom in contact!

    Don't hesitate to get in touch!