Hoe word je een Kubernetes Expert?

Glenn Eggen

Geschreven door Glenn Eggen op 23-11-2021

Stel, je hebt ambitie om kennis op te doen en bedreven te raken in de wereld van Kubernetes, hoe pak je zoiets dan aan?

Hoe word je Kubernetes Expert

Dat is de vraag die ik mezelf ook stelde toen ik begon bij Cloud legends. Allereerst, heb ik binnen de organisatie kenbaar gemaakt dat ik meer wilde leren over Kubernetes. Die leergierigheid werd omarmd waarna ik samen met andere Cloud Legends heb gekeken naar beschikbare materialen zoals online courses. Op basis van die inzichten en mijn kennis hebben we samen een planning gemaakt voor het volgen van deze courses. Het doel was hier het behalen van het Certified Kubernetes Administrator (CKA) certificaat. Een certificaat is niet de heilige graal maar het is wel een manier om aan te tonen dat je een bepaald kennisniveau bezit over een onderwerp. Naast de CKA certificering is er ook nog de Certified Kubernetes Security Specialist (CKS) training die dieper ingaat op het beveiligen van Kubernetes omgevingen, hiervoor is het bezitten van de CKA certificering een harde eis.

Daarnaast bestaat de Certified Kubernetes Application Developer (CKAD) training die juist dieper ingaat op het bouwen, monitoren en troubleshooten van schaalbare applicaties binnen Kubernetes. Deze is zeer geschikt als jij de persoon bent die de applicaties bouwt binnen het kubernetes domein maar niet verantwoordelijk bent voor het management van clusters.

Tijdens dit opleidingstraject, heb ik ook meegewerkt aan een van onze projecten waar Kubernetes reeds werd gebruikt. Zo krijg je de kennis vanuit het leermateriaal en kun je het gelijk inzetten in de praktijk.

“Zijn er dan geen barrières?”

Nee! Uiteraard is het prettig als jij al wat voorkennis hebt over onderwerpen als virtualisatie en containers, Maar ook zonder voorkennis is instappen mogelijk. Er is een schat aan informatie beschikbaar, dit gaat vanaf de basisprincipes tot aan de onderliggende werking van bijvoorbeeld de control-plane componenten van Kubernetes. En uiteraard ben jij niet de enige Cloud Legend met kennis van Kubernetes, collega’s staan klaar om mee te denken of te sparren over een onderwerp wat je (nog) niet goed begrijpt.

Tips

Tot slot geef ik jullie hierbij nog enkele tips van dingen die ik zelf handig vond tijdens dit traject.

1) Maak aantekeningen

Rome is niet in een dag gebouwd en zo is het hier ook – Kubernetes ga je niet in 1 dag onder de knie krijgen. Er zijn veel verschillende onderwerpen en het kan overweldigend zijn als je er aan begint. Maak dus geregeld aantekening zodat je iets voor jezelf hebt om naar te refereren.

2) Minikube

Minikube is een tooltje waarmee je op je eigen machine een volledig Kubernetes cluster kunt draaien. Dit is uiteraard niet te vergelijken met een multi-node production cluster in de cloud. Maar het geeft je wel een omgeving om mee te experimenteren. Maak tijdens je leerplan gebruik van Minikube (of een echt cluster als je dit tot je beschikking hebt) om het werken met Kubernetes in de vingers te krijgen.

3) Killer.sh

Killer.sh is een examen simulator met pittige scenario’s die je klaarstomen voor één van de drie verschillende certificeringen. Aangezien het examen een praktijkexamen is, dat wil zeggen je krijgt een aantal clusters tot je beschikking waarin extra functionaliteiten moeten worden toegevoegd, of dingen in hersteld moeten worden die niet juist functioneren. Killer.sh is voorbereiding op dit examen, bij ieder examen zitten 2 “pogingen” inbegrepen. Mijn advies is om deze aan het begin van je leerplan te gebruiken zodat je weet wat je te wachten staat en niet in tijdnood komt.

4) Overige tools

Voor het werken met Kubernetes zijn er tal van tools beschikbaar zoals “k9s” en “kubectx” die het werken met Kubernetes wat makkelijker maken. Deze tools heb je echter niet tot je beschikking tijdens de examens. Mijn advies is om ze tijdens je leertraject niet in te zetten, dan raak je meer vertrouwd met de native tooling die je tijdens het examen op bent aangewezen.

Vragen?

Ben je zelf ook van plan om je te gaan verdiepen in Kubernetes en heb je nog vragen over dit leertraject? Neem gerust contact met ons op. We zijn bij Cloud Legends bezig met het opstellen van een traineeship. Binnenkort vind je hier meer informatie over op onze website.

Bij Cloud Legends staat privacy hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die onze bezoekers achterlaten. De data wordt enkel gebruikt voor analyses, zodat we de gebruikerservaring van onze websitebezoekers kunnen verbeteren. Tevens zorgen de cookies ervoor dat er relevante advertenties worden getoond. Lees meer over het gebruik van cookies in ons privacy statement.

Ik ga akkoord