DevOps voor managers

Joost Saanen

Geschreven door Joost Saanen op 21-10-2020

De ontwikkelingen in de IT gaan nog steeds erg hard. Je wordt steeds vaker om de oren geslagen met nieuwe technisch jargon. Voor veel mensen is het allemaal niet bij te houden. Dit geldt zeker ook op het gebied van DevOps. Nog steeds krijgen we vragen van klanten wat dit – en andere termen die hiermee samenhangen – nu precies inhoudt. In deze blogpost vind je een DevOps samenvatting voor managers. Is jouw functie minder technisch van aard, maar ben je wel benieuwd naar wat die termen nu allemaal precies betekenen? Wellicht dat deze blogpost je een beetje verder kan helpen.

devops_voor_managers

DevOps

Wat bij DevOps centraal staat is de samenwerking tussen het ontwikkelteam en de beheerafdeling van een ICT-bedrijf. Dit is ook waar de methode zijn naam aan dankt. Dev staat voor Development en Ops voor Operations. Gedurende een project is er een intensieve samenwerking waarbij de specifieke skills van beiden teams in hun kracht worden gezet. Zo krijg je het beste resultaat in een zo kort mogelijke doorlooptijd.

Met DevOps gaan er enkele belangrijke begrippen gepaard. Om beter inzicht te krijgen in de techniek zal ik enkele technieken verder toelichten:

Dé Cloud

Websites en webapplicaties worden gehost in ‘de cloud’. Maar het hosten van websites gebeurt toch al heel lang zou je denken? Dat is juist, maar het verschil met cloudhosting is dat je hier niet precies weet op hoeveel, op welke servers, en waar je website precies draait. Zo is het niet langer meer nodig om zelf servers aan te schaffen en ben je niet langer meer verantwoordelijk voor de hardware. De details van de infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. De cloud is dus een techniek waarmee schaalbare online diensten kunnen worden aangeboden.

Continuous Integration

Continuous integration, vaak afgekort als CI, wordt toegepast bij software ontwikkeling. Bij CI wordt de code die geschreven is door developers, continu gecontroleerd. Voor de controle van deze code wordt een CI-systeem gebruikt. Dit werkt als volgt: Een developer wijzigt code in de software en stuurt deze naar een omgeving waar de code wordt beheerd (versiebeheersysteem). Hierbij worden automatische testen gedraaid en wanneer deze testen allemaal slagen, dan kan er over worden gegaan tot een deployment. Wanneer een test faalt, zal er een verzoek worden gestuurd naar de developer om de code aan te passen.

Continuous Delivery

Wanneer de testen zijn geslaagd, zal de nieuwe versie van de software automatisch worden uitgerold naar de productieomgeving. Het proces van het wijzigingen van de code tot en met de deployment naar de productie-omgeving wordt Continuous Delivery genoemd. Deze methodiek maakt het mogelijk om frequent nieuwe software-releases te doen – en omdat dit volledig automatisch gebeurt – de kans op fouten aanzienlijk verkleint.

Lees ook: Hoe kom je tot Continuous Deployment?

Microservices

Bij Microservices wordt een softwareoplossing gesplitst in kleine, los deploybare, autonoom draaiende systemen die met elkaar samenwerken om een taak te volbrengen. Het los van elkaar draaien van deze onderdelen heeft enkele voordelen. Zo kunnen deze microservices onafhankelijk van elkaar verder ontwikkeld worden en mogelijk zwaarder of minder zwaar worden uitgerust mocht daar behoefte aan zijn. Hierbij bedoel ik de capaciteit van de server waarop de microservice komt te draaien.

Lees ook: Waarom zou je voor microservices kiezen?

Infrastructure as Code

Systemen ‘in elkaar klikken’, is niet meer langer van deze tijd. Tegenwoordig wordt een infrastructuur – bijvoorbeeld een volledig schaalbaar webplatform inclusief database, firewall, etc – opgezet met code. Dit heeft als voordeel dat de omgeving ook meteen gedocumenteerd, is en, mocht dit nodig zijn, ook eenvoudig opnieuw kan worden opgezet wanneer dit nodig is. Een nieuwe test-omgeving opzetten is dan vaak niet meer dan het aanpassen van enkele variabelen en het runnen van een script. Voorbeelden van Infrastructure as Code (IaC) tools zijn Terraform en Ansible.

Docker

Docker is een open-source FrameWork, die het mogelijk maakt om applicaties te verpakken in containers. Het installeren en hosten van een applicatie wordt hierbij vereenvoudigd. Daarnaast maakt deze manier van verpakken het mogelijk om applicaties makkelijker te verhuizen naar andere hosting-providers, of ook op laptops of werkcomputers te gebruiken om aan een applicatie te werken. Een applicatie kan nog verder worden opgesplitst zodat deze bestaat uit meerdere containers. Je gaat dan naar een MicroServices architectuur.

Lees ook: Dé trend op het gebied van hosting

Serverless

In plaats van je ontwikkelde (web)applicatie op een server te zetten, wordt bij een Serverless architectuur je applicatie gehost en beheerd door de cloudprovider. Je hoeft je niet langer zorgen te maken over het beheer van de onderliggende architectuur en alles wat daarbij gemoeid is (bijv. patchen, hardware). Een Serverless Architectuur is daarnaast enorm schaalbaar. Dus ook bij grote aantallen gebruikers van je applicatie, zit je goed. Hierbij betaal je alleen voor wat je gebruikt. Wij denken dat Serverless de toekomst is. Serverless is dé trend op het gebied van hosting en de verwachting is dat we hier in de toekomst nog veel meer over horen.

Lees ook: Servers zijn niet meer nodig met een serverless architectuur

Tot zover een aantal begrippen nader uitgelegd. Ontbreekt er volgens jou nog een belangrijke term? Laat het ons weten via de comments onder deze blogpost.

Bij Cloud Legends staat privacy hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die onze bezoekers achterlaten. De data wordt enkel gebruikt voor analyses, zodat we de gebruikerservaring van onze websitebezoekers kunnen verbeteren. Tevens zorgen de cookies ervoor dat er relevante advertenties worden getoond. Lees meer over het gebruik van cookies in ons privacy statement.

Ik ga akkoord