AWS binnenkort in Amsterdam met Local Zone

Joost Saanen

Geschreven door Joost Saanen op 14-12-2021

Goed nieuws voor Nederlandse bedrijven die graag hun datacenter in de buurt willen hebben. Tijdens AWS re:invent kondigde CTO Werner Vogels aan dat AWS Local Zones binnenkort ook naar Amsterdam gaat brengen. De verwachting is dat dit in 2022 zal gebeuren. Local Zones werd al eerder uitgerold in de VS, maar komt dus binnenkort ook onze kant op.

Wat is AWS Local Zone?

In een AWS Local Zone kun je gebruik maken van een subset van populaire AWS diensten zoals EC2 (Elastic Compute Cloud), RDS (Relational Database Service), Elastic Container Service (ECS) en Elastic Kubernetes Service (EKS) in een zone dicht bij je in de buurt. Naast dat je hier dus databases en servers kunt afnemen, is het ook mogelijk om je privé netwerk in de AWS regio waar nu al je IT resources staan, te ‘extenden’ met een Local Zone.

Wat AWS met zo'n lokale zone doet, is de latency tussen de klant en de AWS-workloads verminderen.

image1.png

Snelheid van het licht

De beperking van rekenkracht, geheugen en opslag behoort al enkele jaren tot het verleden. De cloud is inmiddels zo schaalbaar dat je met één druk op de knop duizenden of zelfs tienduizenden machines kunt opstarten. Een obstakel wat ze bij AWS niet zomaar kunnen wegnemen, is de snelheid van het licht. En hiermee wordt bedoeld het licht dat door de glasvezelkabel schiet. Dit is en blijft een beperking van mogelijkheden tussen de klant en de dichtstbijzijnde AWS-regio.

Verhuis AWS naar de gebruikers toe

Als de lichtsnelheid de beperkende factor is, kun je eigenlijk nog maar één ding doen: En dat is de afstand tussen de gebruikers en AWS verkleinen. Dat is precies wat AWS doet met Local Zones. En binnenkort dus ook in Nederland, Amsterdam. Dat biedt kansen!

Use Cases - Wat kun je hier nu mee?

AWS zegt hierover: “Lokale zones zijn zeer geschikt voor workloads met eencijferige latency”. Hiermee wordt bedoeld een latency kleiner dan 10 milliseconden. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het draaien van gameservers voor multiplayer-gaming. Omdat de latency lager is, zullen gamers ook een betere ervaring hebben.

Maar denk ook aan Virtual Reality of Augmented Reality, waar rekenkracht in de Cloud nodig is, maar resultaten wel snel (of zelfs realtime) moeten worden getoond aan gebruikers.

Ook ontwikkelingen op het gebied van Unified Workspace Technology kunnen veel baat hebben bij een Local Zone. Dell speelt erg in op deze technologie. Door betere faciliteiten kan dit een ware revolutie ontketenen op IT gebied.

Geen eigen datacenter

Bedrijven die liever geen eigen datacenter of servers willen, kunnen ook gebruik gaan maken van Local Zones. Natuurlijk is dit nu al mogelijk door alle resources in een AWS regio te plaatsen. Maar wanneer het gaat om bedrijfsprocessen die afhankelijk zijn van lage latency, kan dit nu dus ook via een Local Zone.

Hybride oplossing

Een combinatie van AWS en eigen datacenter behoort overigens ook tot de mogelijkheden. AWS Outpost is een service waarbij je je eigen AWS mini cloud (Rack met AWS Hardware) kunt plaatsen in je eigen datacenter. Zo kun je Outpost gebruiken voor het cachen van je applicatie en de rest van de IT infrastructuur (bijvoorbeeld databases) in een lokale zone plaatsen. Hoewel een bedrijf misschien niet helemaal van haar eigen datacenter af is, wordt dat rack wel volledig onderhouden en beheerd door AWS.

Conclusie

De komst van AWS Local Zone in Nederland biedt voor bedrijven veel mogelijkheden. Het dichterbij brengen van Cloud resources heeft een enorme impact op de latency (< 10 ms) van IT oplossingen. Hybride oplossingen van Cloud en eigen datacenter worden hierdoor ook interessanter. Daarnaast wordt AWS weer een alternatief voor bedrijven die verplicht zijn om de data in eigen land te bewaren.

Bij Cloud Legends staat privacy hoog in het vaandel. Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de data die onze bezoekers achterlaten. De data wordt enkel gebruikt voor analyses, zodat we de gebruikerservaring van onze websitebezoekers kunnen verbeteren. Tevens zorgen de cookies ervoor dat er relevante advertenties worden getoond. Lees meer over het gebruik van cookies in ons privacy statement.

Ik ga akkoord